Hvordan snakke med barn om vonde opplevelser

Hvordan snakke med barn om vonde opplevelser? I dag vil jeg dele med dere en oppskrift på hvordan snakke med barn når man har vært i vonde og destruktive forhold. Her er en oppskrift på hvordan snakke med barn som har vært involvert i slike vonde levesett.

Jeg fant tidspunktet for å snakke med barna

Da det hadde gått noen år etter at jeg kom meg ut av et forhold med psykisk vold og mobbing, og livene våre hadde normalisert og stabilisert seg igjen, kom tidspunktet da jeg følte at vi kunne snakke sammen om det vonde som hadde vært. Men uten at det ble opprivende for oss. Til planleggingen av denne samtalen, hadde jeg fått profesjonell hjelp og veiledning. Noe som opplevdes svært nyttig, siden jeg gruet meg veldig for hva som kunne komme opp i denne samtalen. Jeg hadde også fått en oppskrift å støtte meg til når jeg skulle samtale med barna om det vanskelige som hadde vært.

Oppskrift på hvordan snakke med barn

Og oppskriften som jeg fulgte da jeg snakket med barna mine om det vonde som hadde vært, kan beskrives slik:

  • Det er viktig å huske på at det er BARNAS opplevelser om det som har vært, som er det essensielle i denne samtalen. Den voksne skal legge til side sine egne opplevelser, og være der for BARNA når de forteller. 
  • Planlegg og mentalt forbered deg på inngangen til samtalen. Det kan f.eks være lurt å si til barna en stund i forkant, at man gjerne vil snakke om det som har vært uten at man river opp gamle sår. Og så spørre dem om når de vil sette seg ned sammen med deg for å snakke. Det er også viktig å sette av god tid, og å legge vekk mobiltelefon og nettbrett for å være ordentlig tilstede i samtalen. 
  • Start samtalen med å trygge barna med at man har klart seg bra, og at livet har normalisert seg igjen.
  • Se på det som skjedde med NÅTIDS-øyne. Tegn gjerne en enkel tegning som forklarer hva du mener med dette. Si f.eks: HER ER VI NÅ mens du tegner en sirkel på et ark med dere i midten. Skriv NÅTID over sirkelen. Tegn så pil bakover/til venstre til en ny sirkel, og si – DER VAR VI TIDLIGERE. Skriv FORTID over sirkelen.
  • Mens du peker på sirkelen til venstre og fortida, still for eksempel spørsmål som; Hvordan var det for dere da vi var der? La dere merke til noe som ikke var greit. Var det episoder og situasjoner som dere syntes var litt rare? Hva husker dere?
  • Barnas opplevelser og det som de husker, er altså det viktigste i denne samtalen. Det er viktig å fokusere på å lytte aktivt og deltagende når barna forteller. Og la dem fortelle med sine egne ord uten å bli avbrutt eller korrigert.
  • Vær en god og trygg voksenperson for barna hvis de trenger støtte under samtalen ved å gi dem bekreftelser.
  • Når barna har fortalt, og man føler at samtalen går mot slutten og den skal avrundes, trygg barna med at de kan komme til deg på et senere tidspunkt hvis de føler for å snakke mer om det som har vært. Eller har spørsmål.

Jeg har snakket mye med barna

Jeg har hatt mange samtaler med barna mine etter at jeg kom meg ut av det vonde forholdet. Jeg har også forklart for dem at den psykiske nedbrytingen og vonde mobbingen som jeg ble utsatt for av min eks og hans barn i mange år, er verken snilt eller normalt.

Jeg valgte en forsiktig tilnærming til alt det vonde, slik at de fikk god tid til å fordøye. Jeg valgte å gradere utifra hva jeg tenkte at de kunne forstå og hva de kunne tåle å få vite. Særlig overfor yngstemann som var veldig knyttet til min eks. Etter som tiden gikk, valgte jeg så å snakke mindre om det. Jeg forsto intuitivt når de var ferdige med å snakke om det som hadde vært, og respekterte det. 

Barna mine har heldigvis klart seg bra, takket være mange støttepersoner rundt dem. Men jeg føler dog at min livsoppgave fremover, er å følge med på og observere dem og hvordan de kommuniserer. Det er mitt ansvar, siden jeg dessverre introduserte og brakte min eks inn i livene deres.

Les også: Hva når det skjer psykisk vold i hjemmet?

Kilde: Unsplash.com